گفتن این موضوع غمانگیز است که این محصولات همیشه در درمان کامل بوی بد دهان (هالیتوزیس) موفق نیستند یا تنها اثری موقت دارند.
در حقیقت تاثیر آنها ممکن است از شستشوی ساده دهان با آب و مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمتر باشد.
چه عواملی باعث بوی بد دهان میشوند؟
بوی بد دهان علل بسیاری دارد. اول از همه آنکه ممکن است خود دهان منشا آن باشد. تجزیه ذرات غذا و سایر مواد باقیمانده در دندانها یا اطراف آنها توسط باکتریها میتواند بوی بدی تولید کند که از ترکیبات سولفور فرار ساخته شده است.
حفرههای عفونی همانند آنچه در التهاب بافت دور دندان ایجاد میشوند یکی از علل بدیهی بوی بد هستند. خشکی دهان مثل آنچه حین خواب رخ میدهد یا در اثر مصرف داروها یا سیگار، باعث تجمع سلولهای مرده روی زبان، لثهها و گونهها میشود. اینها تجزیه شده و بو تولید میکنند.
دیگر علت بوی بد دهان، خوردن غذاهای حاوی روغنهای فرار با بوی تند و واضح است، پیاز و سیر آشناترین مثالها هستند، اما سایر سبزیها و ادویهها نیز میتوانند باعث بوی بد دهان شوند.
بعد از هضم این نوع غذاها، مواد فرار موجود در آنها، جذب جریان خون شده و به ریهها منتقل میشوند. در آنجا آنها از راه نفس فرد خارج میشوند، الکل نیز به همین روش عمل میکند بنابراین این امکان را فراهم میآورد که بتوان سطح الکل غذا را با آزمایش تنفس اندازهگیری کرد.
بیماریهای ریه از جمله عفونتهای مزمن ریه نیز باعث تنفس بدبو میشوند. اگر عملکرد معده فرد کاهش یافته باشد (ضعف حرکتی) ممکن است در اثر تخمیر محتویات معده دچار بوی بد دهان شود.
آروغ زدن این بو را خارج میکند. بیماری بازگشت اسید از معده به مری نیز باعث بوی بد دهان میشود. چند بیماری عمومی بدن نیز بوی تنفسی واضحی ایجاد میکند.
نارسایی کلیه یک بوی شبیه ادرار و نارسایی کبد نیز بویی تولید میکند که گاهی به عنوان بوی ماهی توصیف میشود.
وجود استون در تنفس باعث تولید یک بوی بد میوه مانند میشود و گاهی در مبتلایان به دیابت هنگامی که مقادیر زیادی اسید در خون آنها تولید میشود (کتواسیدوز) یا در کودکانی که چندین روز غذای کمی خوردهاند، ایجاد میشود.
پیشگیری از بوی بد دهان
در بیشتر افراد میتوان با انجام اعمال زیر بوی بد دهان را بهبود بخشید:
ـ مسواک زدن دندانها بعد از هر وعده غذا
ـ مسواک زدن زبان به منظور برداشتن سلولهای مرده
ـ کشیدن نخ دندان یک بار در روز برای خارج کردن ذرات غذا از بین دندانها
ـ نوشیدن مقادیر فراوان آب (نه قهوه، نوشابهها یا الکل) برای مرطوب نگهداشتن دهان
ـ پرهیز از غذاهایی با بوی تند که باعث بدبویی دهان میشوند. مسواک زدن یا استفاده از دهانشویه تنها تا حدودی میتواند بوی سیر یا پیاز را که از ریههای شما خارج میشود، پنهان کند.
ـ تعویض مسواک هر سه تا چهار ماه یکبار
ـ شستشوی دهان بعد از استفاده از داروهای استنشاقی
در سایر موارد بوی بد دهان را میتوان با درمان مشکلات زمینهای از قبیل بیماری بازگشت اسید معده (ریفلاکس)، بیماری ریه، نارسایی کبد یا کلیه از بین برد.
مترجم: زینب همتی